Kawa
Czy zastanawiałeś się, skąd pochodzi kawa? Odpowiedź brzmi: z całego świata! Drzewa kawowca rosną w tak zwanym „pasie kawowym”, czyli w strefie pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca, a więc ziarna mogą pochodzić zarówno z Afryki, Ameryki Południowej, jak i Azji. Trzeba jednak wielu lat doświadczenia, aby wybrać najlepsze ziarna, gdyż nawet małe wahanie klimatu wpływa na ich jakość i właściwości.
Dobry surowiec to dopiero początek – dalsza selekcja i proces palenia nadają kawie niepowtarzalne właściwości i aromat. Największymi specjalistami w obróbce kawy są Włosi. Znane na całym świecie nazwy takie jak espresso, cappuccino, macchiato itd. nie bez powodu kojarzą się z Italią. To Włosi skonstruowali pierwsze ekspresy i nadali nazwy nowo powstałym napojom (np. nazwa espresso wbrew pozorom nie pochodzi od słowa „ekspresowy”, a od włoskiego przymiotnika espressivo, czyli „wyrazisty”).

My również postanowiliśmy zaufać Włochom w doborze kawy.
Palarnia Mokasol, z którą współpracujemy, działa w Brescii od 1950 roku. Od ponad 60 lat włoscy specjaliści zajmują się wyszukiwaniem i sprowadzaniem najlepszych ziaren z całego świata, a także doborem optymalnych metod ich palenia. Dzięki temu powstają niezwykłe mieszanki pełne prawdziwej, włoskiej pasji i niepowtarzalnego smaku. Hermetyczne opakowania gwarantują, że dostarczane z Włoch ziarna zachowają pełnię swoich właściwości i aromatu.
W naszej ofercie znajdziesz także inne, przodujące marki takie jak MokaSirs, Illy, Pellini czy Lavazza.
Wybierz swoją ulubioną mieszankę lub zdaj się na nas - z przyjemnością doradzimy, która kawa będzie dla Ciebie optymalna!




